Mobile: +4 (0)787 264 183 | Mobile: +4 (0)728 786 108 | E-mail: contactdvkgranite@gmail.com EN RO

DE CE SA ALEGI PIATRA NATURALA IN PROIECTELE DE AMENAJARE

PAGINA PRINCIPALA BLOG DE CE SA ALEGI PIATRA NATURALA IN PROIECTELE DE AMENAJARE

DE CE SA ALEGI PIATRA NATURALA IN PROIECTELE DE AMENAJARE

 Atunci cand incepem construirea unei case sau cand dorim sa o renovam pe cea pe care deja o avem, trebuie sa ne gandim foarte bine la ce materiale vom folosi. In primul rand, vom lua in calcul calitatea si fiabilitatea materialelor pe care le folosim si daca ne dorim calitate, costul materialelor va fi o constanta mai putin importanta. Astazi vreau sa raspundem la intrebarea: de ce sa alegem marmura si granitul in detrimentul gresiei sau faiantei? 

Ce este piatra naturala? 

In ceea ce priveste materialul de confectionare al podelelor si chiar al curtilor noastre, in categoria de pietre naturale intra granitul si marmura.

Ce este granitul?

Este o roca magmatica, formata la adancimi mari, densa, grea si o compozitie chimica bogata. Acesta se foloseste pentru pavarea strazilor, pentru terasamentele de cale ferata, pentru design interior si exterior (blaturi, pavaje, fantani etc) si bineinteles, pentru sculpturi.

Ce este marmura?

Este o roca metamorfica avand la baza carbonatul de calciu. Acesta poate fi alb, gri, cenusiu, rosu sau negru. Aceasta varietate de culori este data de impuritatile provenite din saruri de fier, mangan, grafit si altele care i se strecuara in compozitie. Aceasta este folosita in aproximativ aceleasi scopuri ca si granitul. 

Ce sunt gresia si faianta?

Acestea au la baza de compozitie ceramica. Aceasta la randul ei este obtinuta prin prelucrarea argilelor. Aceste doua materiale se folosesc atat in constructii, cat si in olarit si pentru realizarea de decoratiuni cu baze ceramice. Acestea sunt mai sensibile, subtiri si cu o densitate mult mai mica decat piatra naturala ceea ce bineinteles le confera si o rezistenta mai mica in timp si o ingrijire mai costisitoare. 

De ce este mai rezistenta piatra naturala?

Asa cum am spus si mai sus, piatra naturala, preluata in forma sa dura direct din natura este mult mai densa si mai rezistenta. Aceasta se poate gasi in diferite forme si intr-o varietate cromatica placuta si usor de asortat cu restul decorului. Ca drept dovada a reistentei pietrelor naturale este utilizarea acestora nu doar in decoratiunile interioare, ci si pentru curte si gradina. Sunt foarte multi oameni care prefera sa-si acopere curtea cu piatra naturala pentru rezistenta acesteia si pentru aspectul placut. Deci, pe piatra naturala putem parca masina, topai si alerga de colo pana colo, fiind rezistenta chiar si la temperaturi extreme sau lovituri.

Spre deosebire de piatra naturala, gresia si faianta sunt extrem de subtiri si de fragile. Acestea nu se pot utiliza decat in decoratiunile interioare. Se gasesc intr-o varietate mult mai mare de culor decat piatra naturala, dar asta tocmai datorita proceselor de prelucrare la care sunt supuse. Este dificil de pus si este si mai dificil de intretinut. Se poate pata foarte repede si foarte usor si ce este si mai dezavantajos este ca se poate sparge foarte usor. Am patit cu totii sa spargem o bucata de gresie sau de faianta si este o misiune aproape imposibila sa o inlocuiesti daca nu cumperi de la bun inceput placi de rezerva pentru ca sansele sa gaseste o placa la fel ca toate celelalte sunt aproape egale cu 0. Pe de alta parte acestea pot deveni un risc pentru noi, si mai ales pentru copii nostrii. Se pot fisura sau se pot sparge si ne pot produce leziuni destul de grave. In plus, acestea nu pot suporta o greutate mare, deci, pot ceda oricand sunt mobilier. Iar daca nu este pusa ca la carte poate ceda chiar si la un pas gresit. 

Aspectul conteaza?

Sa fim sinceri, aspectul este una dintre cele mai importante componente pe care le luam in calcul in procesele de renovare sau decorare. Tocmai aspectul natural face granitul sau marmura sa arate mult mai bine si, de ce nu, mult mai de bun gust. Este mult mai placuta o curte, o pardoseala sau o camera in care piatra naturala domina decorul. In plus, evitam, asa cum am spus si mai sus, situatiile in care gresia sau faianta se sparg si inlocuirea lor poate aduce o pata de culoare deloc placuta in decor. 

Ce este mai important – costul de moment sau fiabilitatea?

Daca vom analiza piata in ceea ce priveste costurile pe care le necesita un metru patrat de piatra naturala versus unul de gresie sau faianta, vom fi tentati sa facem o alegere gresita. Cu toate ca diferenta de pret dintre piatra naturala si gresia sau faianta nu este atat de mare, oamenii care nu cunosc sau care nu constientizeaza importanta unui produs de calitate, vor fi tentati sa il aleaga pe cel mai ieftin pentru a micsora costurile initiale. Dar ce este mai bine? Sa dam acum 40-60 de lei in medie pentru gresie si faianta si peste alti maxim 10 ani aceeasi bani sau chiar mai multi sau sa cumparam piatra naturala si sa nu mai fim nevoiti sa apelam la costuri suplimentare, fie de completare a pieselor sparte, fie de schimbare a tuturor placilor? In acest caz importanta este fibilitatea, iar piatra naturala se ridica la nivelul investitiei. 

Gratie rezistentie, durabilitatii, intretinerii usoare, aspectului luxos si placut si multitudinii de foarme in care poate fi utilizata, piatra naturala se situeaza cu mult deasupra gresiei si faiantei pe o scara calitativa a materialelor de constructie. Este de preferat sa facem o investitie putin mai costisitoare, dar eficienta si de lunga durata, decat o investitie initiala mai mica, dar care trebuie imbunatatita constant.

 

 

ARTICOLE NOI
NEWSLETTER

Aboneaza-te pentru a primit pe mail ofertele noastre speciale!

ABONEAZA-TE ACUM
+4 (0)728 786 108